Dolar
32.37
Euro
34.92
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,543.50
BTC/USDT
70,575.00
BIST 100
9,079.97
Kültür

Maltepe'de 'Cengiz Aytmatov Heykeli' açıldı

Dünyaca ünlü öykülerin yazarı Cengiz Aytmatov'un doğumunun 89. yılında açılan heykelde, yazarın ünlü eserlerinin isimleri yer alıyor.

Zafer Arslan  | 12.12.2017 - Güncelleme : 12.12.2017
Maltepe'de 'Cengiz Aytmatov Heykeli' açıldı

Istanbul

İSTANBUL

Yeşilçam'ın efsane filmlerinden "Selvi Boylum Al Yazmalım"ın öyküsü gibi dünyaca ünlü öykülerin yazarı Cengiz Aytmatov'un heykeli, doğumunun 89. yılında Maltepe'de açıldı.

Orhangazi Parkı'ndaki heykelin açılış töreninde, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Törende konuşan Kırgız yazar Aytmatov'un oğlu Asgar Aytmatov, babasının doğumunun 89. yılı olduğunu belirterek, "Bu anıtın açılmasının sembolik bir anlamı da var. Babam Kırgız Türküydü, onu unutmuyor olmanızdan dolayı çok mutluyum." ifadelerini kullandı.

Aytmatov, heykelin yapılmasında emeği geçenlere de teşekkür etti.

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç da Cengiz Aytmatov'un, Yaşar Kemal gibi Anadolu'yu ilmik ilmik dolaşarak kitaplarında yazdığını aktararak, "Türkiye'de çekilen 'Al Yazmalım Selvi Boylum' filmini izlemişizdir ama Aytmatov'un eseri olduğunu bilmeyiz... Aytmatov'un bu parka isminin verilmesinde tüm parti meclis üyelerinin katkısı olduğunu belirtmek isterim. Onlara da çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan ise Cengiz Aytmatov'un kültür adamlarından biri olduğunu belirterek, "O eserleriyle dünyaya mal olmuş, klasikleşmiş insandır. Bir eleştirmen diyor ki 'Cemile' gibi aşk romanını dünyada hiçbir sanatçı yazamamıştır. Onun tüm eserlerini okudum. O, sadece Kırgızistan'ı anlatmıyor, Anadolu bozkırlarını da anlatıyor. Daha önemlisi insanı anlatıyor.'' değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından Azeri heykel sanatçısı Senan Eynullayev'in yaptığı heykel açıldı.

Yapımı 3 ay süren heykelin çevresinde yazarın ünlü eserlerinin isimleri yer alıyor.

Açılış törenine, Azerbaycan'ın İstanbul Başkonsolosu Mesim Haciyev, Kırgızistan'ın İstanbul Başkonsolosu Mirlan Arstanbaev ve AA İstanbul Haberleri Editörü Hüseyin Altınalan ile çok sayıda davetli katıldı.

Muhabir: Zafer Arslan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.