Dolar
32.48
Euro
34.73
Altın
2,337.94
ETH/USDT
3,116.00
BTC/USDT
63,050.00
BIST 100
9,915.62
Gündem

AA Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörü Şıvka: Canlı yayın alanında yeni uygulamalar yapıyoruz

AA Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörü Şıvka, "Canlı yayın alanında yerli ve milli yeni uygulamalar yapıyoruz." dedi.

17.11.2017 - Güncelleme : 17.11.2017
AA Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörü Şıvka: Canlı yayın alanında yeni uygulamalar yapıyoruz

Antalya

ANTALYA

Anadolu Ajansı'nın (AA) global iletişim ortağı olduğu, Kamu Bilişimcileri Derneğince bu yıl ikincisi düzenlenen "Kamu Bilişim Zirvesi" oturum ve sunumlarla devam ediyor. "Potansiyelini Bilişimle Keşfet" sloganıyla Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'ndeki Gloria Golf Resort'te düzenlenen "2. Kamu Bilişim Zirvesi"nde poster sunumlar da gerçekleştiriliyor.

Zirvede, TÜBİTAK Yazılım Teknolojisi Enstitüsünden Cemil Sağıroğlu moderatörlüğünde, Başbakanlık Bilgi İşlem Başkanı Alpaslan Kesici, Orman ve Su İşleri Bakanlığından Daire Başkanı Ahmet Çevik, AA Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörü Yakup Şıvka ve ULAK Haberleşme Genel Müdürü Metin Balcı'nın katılımıyla oturum yapıldı.

"AA, 2020 hedefine 2017'de ulaştı"

Şıvka, burada yaptığı konuşmada, AA'nın bir haber toptancısı olduğunu ve haber toplayıp bütün basın sektörüne dağıtan bir kurum olduğunu belirterek tarihinin de çok eskilere dayandığını söyledi. AA'nın geniş bir arşive sahip olduğuna dikkati çeken Şıvka, şöyle devam etti:

"Bugün itibarıyla AA, 13 ayrı dilde yayın yapılabilir durumda. 2020'de gelmemiz gereken hedefi 2017 yılı itibarıyla geçmiş durumdayız."

Şıvka, "Sadece haber tarafında değil, idari alanda kullanılan yazılımlarda ciddi değişiklikler yaptık. Kendi ürünümüz olan EBYS'miz var. Türkiye'de hem mobil imzayı hem de e-imzayı beraber kullanan nadir kurumlardan bir tanesiyiz. Birçoğu ya mobil ya da e-imza kullanır." dedi.

Bütün muhabirlere dizüstü bilgisayar, ses ve data hattı ile cep telefonunu kurumun ücretsiz verdiğine değinen Şıvka, "AA, internetin olmadığı yerlerde uydu teknolojilerini de kullanıyor. Özellikle savaş bölgelerine gönderdiğimiz muhabirlere internet ihtiyacı için uydu modemler veriyoruz." dedi.

Canlı yayında yeni uygulama

Canlı yayın alanında da yerli ve milli yeni uygulamalar yaptıklarına işaret eden Şıvka, "İhtiyaç olduğunda muhabire gerek kalmaksızın kameradan görüntüyü alıp, canlı ortamda bize aktarıp, bizden de canlı ortamda televizyon kanallarına gitmesiyle ilgili altyapı kuruyoruz." dedi.

BİMER'de yapay zeka teknolojisi kullanılacak

Başbakanlık Bilgi İşlem Başkanı Alpaslan Kesici de BİMER'e yılda 2 milyon vatandaşın başvuruda bulunduğunu belirterek başvuranların yüzde 70'inin erkek, yüzde 30'unun kadın olduğunu anlattı.

En çok başvuru yapılan illerin başında İstanbul, İzmir, Ankara, Konya ve Antalya'nın geldiğini ifade eden Kesici, taleplerde en çok kullanılan kelimelerin ise eğitim, iş, sağlık, mağdur, FETÖ, kredi, burs, teşekkür ve para olduğuna dikkati çekti.

Eğitim durumlarına göre en çok lisans mezunlarının BİMER'i kullandığını vurgulayan Kesici, BİMER'in gelişen bir proje olduğunu ve 2018'de BİMER'i tüm kamu kurumlarıyla tam entegre hale getirmeyi amaçladıklarını bildirdi.

Kesici, "BİMER'i data, yapay zeka gibi teknolojileri kullanarak daha akıllı hale getirmeyi amaçlıyoruz." diye konuştu.

Muhabir: Ayşe Yıldız

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.