SARAYBOSNA
Editör Masası toplantısına Saraybosna'daki AA Balkanlar Bölge Müdürlüğü'nden video konferans sistemiyle katılan Bakir İzzetbegoviç, AA'nın yurt dışı temsilcileri ve birim editörlerinin Bosna-Hersek ve Türkiye ilişkileri, ülkedeki mevcut durum ve komşularla ilişkiler ile bölge ve dünya gündemine ilişkin sorularını yanıtladı.
Toplantıya, Saraybosna'dan Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız ile Ankara'dan Bosna-Hersek'in Ankara Büyükelçisi Damir Canko ve TRT'nin Boşnakça Masası Şefi Bekim Muhtareviç de katıldı.
AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, Bakir İzzetbegoviç'e, "Editör Masası'na hoş geldiniz, şeref verdiniz" diyerek, AA Boşnakça-Hırvatça-Sırpça (BHS) yayınının açılışını İzzetbegoviç ve Büyükelçi Yıldız'la birlikte 11 Mart'ta yaptıklarını hatırlattı.
Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç de AA'nın Balkanlar'da yapılması gerekeni yaptığını belirterek, "AA hızlı, kaliteli ve tarafsız bir şekilde haber üretiyor, bizim sesimizi dünyaya duyuruyor. Aynı zamanda dünyanın her yerinden önemli haberleri Balkanlar bölgesine iletiliyor. Bu daha önce eksikliğini duyduğumuz bir şeydi" diye konuştu.
Bakir İzzetbegoviç, AA'nın 100 yıllık tecrübesi ile gazeteciliğe Balkanlar bölgesinde yeni bir standart getirdiğini, 8 ay gibi kısa bir sürede önemli yol kat ettiğini söyledi.
İzzetbegoviç, "Bu başarılarınızın devamını diliyorum. AA, kaliteli haber, özel haber ve röportajlarıyla bölgede önemli bir medya faktörü, Bosna-Hersek ve bölge ülkeleri için vazgeçilmez bir haber servisi oldu. Çalışmanızı tebrik ediyor ve bunun böyle devam etmesini diliyorum" dedi.
Bakir İzzetbegoviç'in Editör Masası'na konuk olması ilginç bir dönemde yapılmış oldu. Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanlığı görevine başladığı 11 Mart 2012'de Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve AA Genel Müdürü Kemal Öztürk ile AA Balkanlar Bölge Müdürlüğü'nün açılışını yapan İzzetbegoviç, 8 aylık görev süresinin sona ermesinin hemen ardından da Editör Masanı'na katılmış oldu.
Bosna-Hersek hep bütün olarak kalacak
Üçlü Devlet Başkanlığı görev süresi içerisinde Türkiye ve bölge devletleriyle güçlü ilişkiler kurmaya çalıştığını belirten Bakir İzzetbegoviç, "Bosna-Hersek'in 'imkansız bir hikaye' olduğunu göstermek için dolarların, avroların bonkörce harcandığı bir lobi var. Ben bunu durdurmak için çaba harcadım. Bosna'daki barışı bozmaya çalışmak zaten sonucu başarısız olan bir macera olur. Bosna-Hersek bölünmeyecek, tek ve bir bütün olarak kalacak" dedi.
Bölge ülkeleri ve Bosna-Hersek'in NATO ve AB üyelik süreçleriyle ilgili soru üzerine İzzetbegoviç, "Bizim NATO üyeliği konusunda yerine getirilmesi gereken şartlarımız vardı, onları yerine getirdik. Bunlardan biri, askeri taşınmaz mülkiyetin Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetlerine teslim edilmesidir. Geriye sadece bunun resmi boyutu kaldı" dedi.
Bakir İzzetbegoviç, şöyle devam etti:
"Bosna-Hersek NATO üyesi olunca 'Bosna-Hersek güvenli bir ülkedir, burada yatırım yapabilirsiniz' diye dünyaya güçlü bir mesaj iletilecektir. Böyle bir mesaja bizim çok ihtiyacımız var. Bosna Sırp Cumhuriyeti liderleri de bunun farkındadır."